assoc.Prof. Dr. Michael Murkovic


Institute for Food Chemistry and Technology
Graz University of Technology
Petersgasse 12/2
A-8010 Graz

Tel : +43-316-873 6495
Fax : +43-316-873 6971
e-mail: michael.murkovic@tugraz.at

Research Interests
Selected Publications
Who is Who in Food Chemistry in Europe

Carotenoids in Austrian vegetables and pumpkins

Acrylamide in Austrian Foods

 

Research Area: Functional Foods

Co-workers: Sonja Thanner-Lechner, Alam Zeb, Petra Riedl

The main research area is the analysis of vitamins as well as the action of antioxidants in foods with a special interest in the antioxidative vitamins A, E, C and carotenoids as well as anthocyanins.
The other research area focusses on the analysis of heterocyclic aromatic amines in meat, with special emphasis on the evaluation of the mechanism of formation. The aim of the project is to find cooking methods for meat that lead to amine contents as low as possible.

Das Arbeitsgebiet dieses Bereichs umfaßt die Analyse von heterozyklischen aromatischen Aminen in Fleisch, wobei insbesondere die Aufklärung der Bildungsmechanismen im Vordergrund steht. Das Ziel dieses Projektes ist eine Zubereitung von Fleischspeisen, die einen möglichst reduzierten Gehalt an diesen krebserregenden Stoffen zur Folge hat. Das zweite Arbeitsgebiet ist die Vitaminanalytik sowie die Wirkung von Antioxidantien in Lebensmitteln mit dem Schwerpunkt auf antioxidativ wirkenden Vitaminen (A, E, C, Carotinoide) und Anthocyane. Der Abbau von Vitamin E und insbesondere die Abbauprodukte und die entsprechenden Kinetiken werden in verschiedenen Lebensmitteln (z.B. Milch, Öl) gemessen. Erstellung einer Carotinoiddatenbank von in Österreich erhältlichen Lebensmitteln mit Schwergewicht auf den heimischen Produkten. Die Anthocyane werden mit Hinblick auf die Wirkung als Antioxidants in physiologischen Systeme, und die Anwendung als natürlicher Lebensmittelfarbstoff bearbeitet.

 

European Project: EuroFIR

EuroFIR (European Food Information Resource Network), the world –leading European Network of Excellence on Food Composition Databank systems, is a partnership between 48 universities, research institutes and small-to-medium sized enterprises (SMEs) from 25 European countries. EuroFIR will provide the first comprehensive pan-European food information resource, using state-of-the-art database linking, to allow effective management, updating, extending and comparability. This is an essential underpinning component of all food and health research in Europe and provides:

 

 

 

 

 

 

 

 

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Dr. Michael Murkovic